Kasza gryczana z warzywami - danie bezglutenowe


Szukasz pomysłu na bezglutenową przekąskę lub dodatek do obiadu? Wypróbuj lekką kasze gryczaną z warzywami!


Pierwsze skojarzenie z kaszą gryczaną? Pewnie tłusty gulasz mięsny z ogórkiem kiszonym. Większość osób właśnie w tym zestawieniu spożywa kasze gryczaną. A jest jeszcze tyle innych możliwości... Gryka posiada zbyt wiele cennych właściwości, by spożywać ją jedynie od święta  i pomijać w codziennym jadłospisie. 

Wartość odżywcza kaszy gryczanej

Gryka jest produktem bezglutenowym i idealnym substytutem pszenicy. Zawiera znaczne ilości białka roślinnego. Jest źródłem manganu, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu i fosforu. 

Ponadto zawiera rutynę - fitoskładnik obniżający stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga usuwanie toksyn i pracę przewodu pokarmowego. 


Rodzaje kaszy gryczanej

Są dwa rodzaje kaszy gryczanej: palona i niepalona. Kasza gryczana palona ma brązowy kolor, intensywny smak i zapach podczas gotowania. Kasza gryczana niepalona jest biała, nie ma zapachu i w smaku przypomina trochę kaszę jęczmienną perłową. 

Jeżeli chodzi o zawartość składników odżywczych - bardziej wartościowa jest kasza niepalona, gdyż podczas prażenia kaszy w podwyższonej temperaturze, część składników ulega rozkładowi. Nie znaczy to jednak, że kasza palona jest bezwartościowa! Warto jednak pamiętać, by spożywać je zamiennie. 


Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kolejną zaletą kaszy gryczanej jest to, że szybko się gotuje! Wystarczy szklankę kaszy zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-12 minut. Od czasu do czasu przemieszaj kaszę i sprawdź czy się nie przypala, powinna wchłonąć całą wodę. 

Przepis

💓💓💓

W dzisiejszym wpisie, pokażę Ci przepis na dietetyczną wersję kaszy gryczanej palonej, która najczęściej kojarzona jest jako dodatek do tłustych dań mięsnych. Danie jest niskokaloryczne, tanie i szybkie w przygotowaniu. 



Składniki na 5 porcji

 - 250g suchej kaszy gryczanej
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kłącza imbiru
- natka pietruszki
- olej (1 łyżka)
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłukaj na sitku zimną wodą. Następnie przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą (na 1 szklankę kaszy, 2,5 szklanki wody). Sposób gotowania jest podany wyżej we wpisie. 
  2. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i imbir. 
  3. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Duś pod przykryciem do miękkości. 
  4. Wymieszaj z ugotowaną kaszą, dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz i dużą garść natki pietruszki. 


Potrawę możesz zjeść jako dodatek do obiadu (np. do kurczaka na parze, ryby, klopsów z surówką) lub jako przekąskę na uczelni lub w pracy. 

Porcja ma ok. 180g (gotowego dania) i ok. 213 kcal.


Przekonałeś się do kaszy gryczanej? Koniecznie daj mi znać w komentarzu, czy ją lubisz i jak często jesz oraz jaka jest Twoja ulubiona kasza!

Komentarze

Dołącz do mnie na instagramie!