Warto jeść płatki owsiane! Przepis na śniadanie idealne bez nabiału

Znudziła Ci się owsianka? Nie masz już pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych w kuchni? Skorzystaj z mojego przepisu i zakochaj się w płatkach owsianych ponownie! 



Owies jest idealną propozycją dla osób dbających o linię, ale również dla osób ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz cukrzycą. Chcesz wiedzieć dlaczego? Przeczytaj poniższy artykuł.


Płatki owsiane - skarbnica substancji odżywczych

Przetwory z owsa są pełne składników mineralnych, witamin i należą do żywności funkcjonalnej, czyli posiadają potwierdzone badaniami klinicznymi korzystne działanie na poprawę zdrowia człowieka. Mimo, że płatki owsiane są powszechnie znane, niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich niezwykłych właściwości. 

Dodatkowo płatki owsiane górskie są tanie, kosztują 2-3zł, a można przygotować z nich na prawdę wiele pysznych dań! Moim ulubionym przepisem na wykorzystanie płatków owsianych na śniadanie, zamiast owsianki, podzielę się z wami za chwilę. 

Jak działają na Ciebie płatki owsiane?

W badaniach udowodniono, że codzienne spożywanie płatków owsianych obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi oraz poprawia kontrolę glikemii  u osób z cukrzycą. 
Ponadto płatki owsiane górskie posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego wpływają korzystnie na leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej jak i otyłości! Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika oraz białka owies jest trawiony powoli i na dłużej zapewnia uczucie sytości.


β-glukany - sekretny składnik płatków owsianych

Betaglukany są rozpuszczalną w wodzie frakcją błonnika pokarmowego. Regularne spożycie β-glukanów przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. 
Wykazują one również wysoką zdolność wiązania wody oraz powodują zwiększone wydalanie tłuszczów. 
Ponadto, β-glukany powodują obniżenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi, co jest istotne szczególnie u osób z nadciśnieniem tętniczym oraz otyłością. 


Pozostałe prozdrowotne składniki płatków owsianych

Przeciwutleniacze (awentramidy, kwasy fenolowe, witamina E) - chronią komórki przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu
Witaminy z grupy B - poprawiają sprawność intelektualną i zdrowie psychiczne
Fitosterole - obniżają poziom cholesterolu
Żelazo - składnik hemoglobimy, zapobiega anamii
Cynk - poprawia odporność organizmu
Kwas foliowy - wpływa korzystnie na układ nerwowy
Fosfor - odpowiada za prawidłową mineralizację kości
Selen - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy

Jakie płatki owsiane wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów przetworów z owsa. Można kupić mąkę owsianą, kaszkę owsianą, otręby owsiane a także płatki owsiane. W przypadku płatków występują dwa rodzaje: błyskawiczne oraz górskie. 

Płatki owsiane błyskawiczne są przeznaczone do szybkiego gotowania. Są bardziej przetworzone i w związku z tym mają wyższy indeks glikemiczny oraz są szybciej trawione w przewodzie pokarmowym. 

Płatki owsiane górskie są mniej rozbite i mniej przetworzone. Gotuje się je dłużej i mają twardszą konsystencję. Posiadają niższy indeks glikemiczny i zapewniają uczucie sytości na dłużej. 

Jakie w takim razie wybrać? Moim zdaniem zdecydowanie lepsze są górskie.

💓

Przepis na śniadanie z płatków owsianych bez nabiału

Moją ulubioną alternatywą dla owsianki jest przygotowanie placka owsianego. Receptura jest bardzo prosta - potrzebujesz jedynie 3 składników. W przepisie nie używam mleka, więc jest to idealna opcja dla osób unikających nabiału. Czas przygotowania to jedynie 5 minut!
Płatki owsiane




Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- jedno średnie jajko
- 1 płaska łyżka kakao

- cynamon (opcjonalnie), miód (łyżeczka)
- olej kokosowy do smażenia (łyżeczka)



Placek bez dodatków ma ok. 330 kcal 

  1. Do miski wsypujemy płatki owsiane, wbijamy jajko, dodajemy kakao, cynamon i miód. 
  2. Mieszamy widelcem, do dokładnego roztrzepania jajka. Konsystencja masy powinna być zbita lub lekko wodnista. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny) i nakładamy całą masę - należy ją rozprowadzić widelcem. 
  4. Smażymy 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy 2 minuty. 
  5. Każda ze stron powinna być lekko zarumieniona.  Trzeba uważać, żeby placek się nie przypalał - powinien swobodnie poruszać się po patelni przy potrząsaniu.
  6. Przekładamy na talerz i dodajemy ulubione owoce. 

Smacznego! 



Płatki owsiane


Płatki owsiane - jak mogą pomóc w zachowaniu pełni zdrowia?

Posiłki na bazie pełnoziarnistych przetworów owsianych charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stosunkowo niewielką gęstością energetyczną, dając jednocześnie długotrwałe uczucie sytości. Mam nadzieję, że zaczniesz je częściej spożywać - stanowią idealną profilaktykę prozdrowotną i chronią przed występowaniem wielu chorób. 


Daj znać jaki są Twoje ulubione dania z wykorzystaniem płatków owsianych! 

Źródła:
Gawęcki J "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu"
Lange E "Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna"

Komentarze

Dołącz do mnie na instagramie!