Rozgrzewająca zupa-krem


Cześć!



Długo nie mogłam się przekonać do zup-kremów, bo uważałam, że są mdłe i papkowate. Nic bardziej mylnego! Gdy pierwszy raz wypróbowałam ten przepis, przepadłam na dobre - ta zupa jest genialna. 



Delikatny i słodki smak marchewki podkręcają dojrzałe pomidory, które są kluczowym składnikiem tej zupy i to właśnie one odpowiadają za jej intensywny aromat. Dodatkowo krem jest bardzo prosty do wykonania, wrzucacie wszystko do garnka i po 20 minutach gotowe - wystarczy tylko zblendować. 

Krem z marchwi i pomidorów jest również bogaty w składniki odżywcze, łatwo strawny i wspaniale odżywi wasze ciało, poprawi koloryt cery i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Jest pełen witaminy A z marchewki i likopenu z pomidorów. Dodatek imbiru podkręci Wasz metabolizm i wzmocni układ odpornościowy.  Nie bójcie się dodać więcej zielonej pietruszki - dodaje ona pięknego koloru potrawie, ale co ważniejsze jest skarbnicą witaminy C i świetnie wpływa na porost włosów ;)


Składniki:

- 3 średnie marchewki
- 1 puszkę pomidorów (najlepiej krojonych)
- pół woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 małą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki (według uznania)
- przyprawy: curry, kurkuma, sól, pieprz
- do dekoracji: nasiona słonecznika, słodka lub ostra papryka


Na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu zeszklić cebulkę, czosnek oraz imbir, ciągle mieszając. Następnie dodać płaską łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy i podsmażyć całość przez ok 1 minutę do uzyskania pasty (można dolać odrobinę wody, jeżeli pasta jest bardzo gęsta). 

Pokroić marchewki na kawałki tej samej grubości, wrzucić do garnka i zalać ciepłą wodą do poziomu warzyw. Gotować ok 10 minut (tak, żeby marchewki były al dente, a nie rozpaćkane ;). Następnie dodać puszkę pomidorów i gotować ok 5 minut. 

Po upływie czasu do zupy dodać wcześniej przygotowaną pastę i kaszę jaglaną. Pozostawić do czasu, aż zupa lekko się ostudzi - następnie zmiksować na gładki krem. W tym momencie zupę można jeszcze przyprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.

W smaku powinno wyczuwać się lekką słodycz marchwi i kwaskowaty posmak pomidorów. Intensywność smaku zależy głownie od pomidorów, ale także od świeżości marchewki - surowa powinna być słodka i jędrna, a nie gorzka i miękka ;)


Do dekoracji możecie użyć słodkiej lub ostrej papryki, nasion słonecznika i oczywiście natki pietruszki. Smacznego! :)

Komentarze

Dołącz do mnie na instagramie!