Najzdrowsza domowa granola - przepis!

Jesteś na diecie i szukasz alternatywy dla płatków kukurydzianych? Masz ochotę na zdrową wersję płatków śniadaniowych? Poznaj przepis na najzdrowsze musli!


Granola składniki

Co to jest granola?

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, nasion, suszonych owoców oraz substancji słodzącej, pieczona do chrupkości. 

Wydawać by się mogło, że granola to samo zdrowie - niestety tak nie jest.  Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów granoli, jednak najczęściej zawierają one niezdrowe i niepotrzebne składniki - syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, mleko w proszku, substancje spulchniające i wzmacniające smak. 

Po co więc kupować produkt z potencjalnie szkodliwymi składnikami, jeśli można zrobić swoje własne musli - pełne zdrowych i naturalnych składników i w dodatku o wiele smaczniejsze? 

Poniżej dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na domową granolę!

Z czym jeść granolę?

Domowa granola to idealna opcja na zdrowe śniadanie, szybką przekąskę czy urozmaicenie innych posiłków. 
Możesz zjeść ją razem z mlekiem, jogurtem, owocami, użyć jako kruszonki lub posypki do koktajli oraz smoothie bowls (zobacz moje przepisy)

Zamiast niezdrowych batonów, możesz zabrać ją do woreczka i podjadać w ciągu dnia. Jest pełna zdrowych składników i dzięki dodatkowi pestek i nasion syci na długi czas. 

Granola w słoiku

Przygotowanie domowej granoli

Do jej wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników, które na pewno znajdziesz w każdym sklepie. Zapach cynamonu podczas pieczenia unosi się po całym domu i kusi wszystkich domowników. Dodatek przypraw korzennych idealnie rozgrzeje w chłodniejszy dzień. 
Granola jest pełna zdrowych tłuszczów pochodzących z pestek dyni i nasion słonecznika oraz oleju kokosowego. 

Jeśli nie masz w kuchni któregoś ze składników, nie martw się - możesz go pominąć lub zastąpić czymś innym. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis. 

Jeśli posiadasz inne płatki, np. orkiszowe czy żytnie - śmiało, dodaj je. Możesz też dorzucić orzechy - migdały, nerkowce, włoskie. Jeżeli nie lubisz rodzynek, zastąp je innymi suszonymi owocami - żurawiną, morelami, daktylami. Pamiętaj, że suszone owoce dodajemy do upieczonej granoli!
💓

Przepis

Przepis na musli

Składniki:

-   2 szklanki płatków owsianych
- 100g pestek z dyni
- 100g łuskanego słonecznika

- 50g siemienia lnianego
- 30g wiórek kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu (może być syrop z agawy, klonowy itp.)
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- pól łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
- 100g rodzynek

Przygotowanie


  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Suche składniki wymieszaj w misce. 
  3. W rondelku lekko podgrzej olej kokosowy, miód oraz cynamon, imbir i kardamon, tak aby składniki rozpuściły się i powstał jednolity płyn. 
  4. Następnie przelej płyn do suchych produktów i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkiego w jedną masę.  
  5. Przełóż granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. 
  6. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. 
  7. Co jakiś czas (ok. 10 minut) przemieszaj granolę i sprawdź, czy się nie przypala. 
  8. Po upieczeniu, wyjmij blaszkę z piekarnika i ostudź granolę. Gdy będzie już chłodna wymieszaj ją z rodzynkami i przełóż do pojemnika. 
Porcja 40g (3 duże łyżki) ma ok. 170 kcal


Smacznego!

Granola
Domowa granola z jabłkiem

Komentarze

Dołącz do mnie na instagramie!